70 jaar SEAT: van de iconische 600 tot de nieuwe Leon
Zeventig jaar geleden schreef SEAT de allereerste bladzijde in een compleet nieuw succesverhaal. Op 9 mei 1950 werd de onderneming opgericht die in eerste instantie Spanje mobiliseerde en al kort daarna een stempel drukte op de wereldwijde autoverkoop. Gedurende die zeven decennia heeft SEAT zich ontwikkeld van autofabrikant tot een aanbieder van technologisch geavanceerde e-mobility-oplossingen.
Dit bijzondere jubileum vormt een mooie aanleiding om de geschiedenis van SEAT in beeld te brengen met twee aansprekende modellen uit onze eigen showroom: de SEAT 600E en de nieuwe SEAT Leon. De 600E komt uit 1971 en is dan ook een echte Ames Classic Car. Hiernaast staat de vierde generatie SEAT Leon die vorige maand geïntroduceerd is. De ontwikkeling van SEAT is zo in één beeld gevangen.
Motor SEAT 600
Motor nieuwe SEAT Leon
Symbool van vrijheid en mobiliteit
Vanaf 1958 tot 1975 werd de SEAT 600 in Spanje gebouwd. In totaal rolden er 783.745 exemplaren van de band. Net als zijn Italiaanse equivalent had hij een 600cc motorinhoud met een motorvermogen van 22pk. De SEAT 600 groeide uit tot een symbool van vrijheid en mobiliteit en kent daarom ook een legendarische status in Spanje.
Sinds 1950 is SEAT uitgegroeid tot een automerk dat wereldwijd vertegenwoordigd is, tachtig procent van zijn auto’s exporteert en deel uitmaakt van de Volkswagen Groep, ’s werelds grootste autofabrikant. “Tijdens deze periode heeft SEAT laten zien dat het zichzelf telkens opnieuw kan uitvinden en zich op succesvolle wijze kan aanpassen aan de uitdagingen van het moment. Die kracht heeft ervoor gezorgd dat SEAT van een autofabrikant is uitgegroeid tot een solide technologische en industriële onderneming die in tijden van sociale nood zelfs beademingsapparatuur kan produceren,” verklaart Carsten Isensee, SEAT President ad interim en Vice-president voor Finance en IT.
Made in Barcelona
SEAT opende in 1953 de deuren van de Zona Franca-fabriek, waar destijds dagelijks vijf SEATs 1400 werden gebouwd. Na op die locatie veertig jaar lang iconische modellen als de SEAT 600 en SEAT 127 te hebben geproduceerd, koos de onderneming in 1993 domicilie in een nieuwe, grotere en modernere fabriek net buiten Barcelona. Deze productiefaciliteit, die een investering vergde van 244,5 miljard peseta’s (1,47 miljard euro), werd in bedrijf genomen met de lancering van de tweede generatie SEAT Ibiza en Cordoba, waarvan er dagelijks 1.500 van de productielijn rolden. Momenteel beschikt SEAT over drie productielocaties: Barcelona, El Prat de Llobregat en Martorell, waar de Ibiza, Arona en Leon momenteel worden gebouwd, met een snelheid van 2.300 auto’s per dag. De Ateca rolt in Tsjechië van de band, de Tarraco in Duitsland, de Alhambra in Portugal en de Mii electric, SEAT’s eerste 100 procent elektrische auto, wordt in Slowakije geproduceerd. In zeventig jaar tijd zette het merk in totaal meer dan 19 miljoen SEATs op de weg.
Elk jaar een geheel nieuw model
Gedurende de afgelopen zeventig jaar bracht SEAT in totaal 75 nieuwe modellen plus aanverwante uitvoeringen op de markt. Een aantal daarvan markeerde belangrijke momenten in de historie van het merk. In 1953 was dat bijvoorbeeld de SEAT 1400, het allereerste model dat de autofabrikant bouwde. Maar ook de legendarische SEAT 600, die in 1957 werd geïntroduceerd en al snel uitgroeide tot een symbool van vrijheid en mobiliteit. In 1984 arriveerde de allereerste SEAT Ibiza, in 1999 gevolgd door de SEAT Leon, die al een succes is sinds hij uitkwam. Nog enkele belangrijke mijlpalen zijn de SUV-range die SEAT in 2016 uitbracht - met de SEAT Arona, Ateca en Tarraco - en de SEAT Mii electric, waarmee SEAT in 2019 de eerste stap in de wereld van e-mobility zette.
Die laatste is niet alleen een symbool van de technologische ontwikkeling die SEAT in zeven decennia heeft ondergaan, en die zich ook uit in alle aspecten van de auto’s – van veiligheidssystemen tot geavanceerde connectiviteit. De Mii electric is tevens SEAT’s voorbode van een omvangrijk elektro-offensief. In 2020 en 2021 krijgt hij gezelschap van nieuwe elektrische en plug-in hybridemodellen die de volgende mijlpaal in SEAT’s historie markeren. Voorbeelden zijn de nieuwe Leon-familie inclusief een PHEV-versie, de Tarraco PHEV en de recent onthulde CUPRA Formentor, die eveneens een elektrische plug-in hybridevariant krijgt.